莫嘉工作日誌 · 香港小漫遊

《老香港的滋味:九龍城老字號食店》

九龍城是舊區,區內每間老字號有故事又有好西,絕對獨一無二。

今次莫嘉帶你走訪九龍城區,喺試盡老店招牌菜嘅同時,發掘老店背後故事,老闆伙記還親自向我推介鎮店之寶!咁就一於動身去尋訪老香港的好滋味!Let’s Go!

單賣過千:清真牛肉館 多汁味濃牛肉餅

紮根九龍城六十多年的清真餐廳【清真牛肉館】,一直擁有食客們的高度評價,是日假期莫嘉走入餐廳,下午茶時段人頭湧湧,可見係幾咁受歡迎!

創辦人馬老先生是一名虔誠的回教徒,先後在廣西和上海開過餐廳,後來南下香港,喺紅磡由排檔做起,越做越受歡迎。問問侍應啊姨有咩招牌好推介,侍應啊姨豪言「樣樣都係招牌菜!」旁邊收銀姐搭嘴:「牛肉餅、咖哩、酸辣湯、餃子都好好賣~」(望一望menu,心諗你差唔多讀哂所有食物種類出黎)

上菜!咖喱牛腩湯麵味道好特別,牛腩煮得好入味,清真咖喱味道同平時食開嘅有分別(廢話),第一次試食覺得還可以,無伏無伏!

清真牛肉餅身邊好多朋友食過都讚不絕口,我細細個就聽過佢個名架喇~ 賣相唔差,漲卜卜大大個,一咬已經已爆出肉汁,大大啖咬好滋味!食一個已經飽左一半~

問店員招牌菜牛肉餅一日賣幾多個,收銀姐姐笑笑口話得老闆有統計,後尾一問廚房大佬,原來呢個「清真牛肉餅」假期最好賣,每日可以賣過千,成日做到無停手!

【清真牛肉館】清真牛肉餅 $36/兩件、咖喱牛腩湯麵 $53

地址:九龍城龍崗道1號

年復年的心血累積:潮式糖水舖【合成糖水】

行出清真牛肉館,幾個鋪位外就係另一間地區老店【合成糖水】。

合成糖水最出名就係潮州式糖水,滿足到甜品胃之餘又有養生功效。一碗招牌潮式糖水「潮州綠豆邊薏米馬蹄沙」,實而不華的米白豆蓉賣相,下肚卻是滿滿的人情味—— 足料而味厚,馬蹄的清爽口感、煮得細綿的綠豆和薏米、恰到好處的甜度,一碗清甜的糖水足以驅走盛夏的暑氣。

小舖前身係深水埗大排檔,後來回歸時遷舖至九龍城現址至今。老闆方生話,原本大排檔時期只有幾款糖水,後來重新開店後同弟弟一家一齊研究製作方法,先至有而家嘅七十幾八十款糖水。

小店最威水就係衝出香港,日本傳媒特意來港採訪,方生記得日本人最欣賞嘅就係「黑糯米」,幫甜品影埋close up做專題介紹!除左外國人,本地客都十分捧場。糖水舖營業至凌晨一點,方生話夜晚最旺,要開埋第二層。店内售賣潮式同本地港式甜品,方生話潮式如綠豆邊、薑茨百合等較受歡迎,尤其係年輕客人,貪佢有養生功效咁話!

【合成糖水】潮州綠豆邊薏米馬蹄沙 $39

地址:九龍城龍崗道9號

港人的泰菜堅持:金蘭花

「喺九龍城,唔做泰菜係站唔住腳。」金蘭花負責人劉生如是說。

老闆話,自己本身中意食泰菜,所以都有要求。廚房揸fit大廚係泰國人,煮左至少十五年,老師傅手勢好係一大保證咁話。老闆中意食泰菜但唔識煮,佢開員工派對時食到咩好食菜式,就會將佢記低,甚至將其加入正式菜單中。

九龍城又有「小泰國」之稱,幾乎每一條街都有幾間泰國菜館,想突圍而出一D都唔容易。金蘭花泰菜單品性價比高,好似泰式串燒一串$13,大大碟泰式燒豬頸肉$76,重點係無加一又夠分量,所以開業廿幾年來口碑載道。

老闆喺九龍城做泰菜多年,話人流與恆指掛鈎,股市好就人多!「嗰時好多明星拍完戲會過黎食野(編按:連周星馳都係座上客),老一輩識黎呢邊搵食,後生一輩少到九龍城,可能係因為附近無咩行無咩玩……」

想當年學校喺九龍塘,但竟然無咩落過九龍城搵食,回想起真係走寶……

【金蘭花】泰式串燒 $13/串、泰式燒豬頸肉 $76

地址:九龍城龍崗道10-12號

舊香港的味道:豪華蛋撻及公和豆腐花

除了主餐,九龍城仲有夠晒地道嘅港式風味小食。就好似蛋撻同豆腐花,一件名物撐起小舖,行過隨時可見街頭立食奇景!

豪華蛋撻賣相樸實,一點也不豪華,但就深得街坊愛戴,一出爐就賣清光!發哥同蔡瀾都係豪華捧場客,隨時有可能野生捕獲發哥(然而這些機會不是我的……) 酥皮蛋撻夠出名,但莫嘉更愛「少甜葡撻」,伙計話好多菲傭都會黎幫襯~ 近年老闆周師傅仲開班授徒,想學整餅嘅可以考慮一下。

【豪華餅店】酥皮蛋撻、少甜葡撻 各$8

地址:九龍城衙前圍道136號

公和荳品廠係百年老店,賣足咁多年生意一樣火紅,招牌豆腐花名不虛傳,一吃滿口豆香,連黃糖都唔使加都係第一次!公和而家仲有賣其他小吃例如煎釀三寶、煎豆腐等,一樣價廉物美。近年因為食環署執法,指豆品店只持有食物製造廠牌照,所以小店只提供立食同外賣,但一樣無損食客興致,唔少人專程揸車黎食!

【公和荳品廠】招牌豆腐花 $13、煎豆腐 $10

地址:九龍城福佬村道67號

🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸

😆 Facebook page或Instagram還有更多旅遊分享:

Instagram: @monka.ng

Facebook Page: Monka 莫嘉的漫遊地圖

🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸

 

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s