莫嘉工作日誌

【郵輪篇】歌詩達郵輪幸運號 Costa Fortuna

謝謝歌詩達遊輪的邀請,今天上了郵輪感受一下歎世界的生活~

好喜歡郵輪的名字:「歌詩達郵輪幸運號 Costa Fortuna」好意頭丫嘛!這隻郵輪有「海上博物館」和「航海業」兩大主題,充滿意式風味!

Costa Fortuna停泊喺九龍啟德郵輪碼頭,今日有三架船來港,但因為泊位得兩個,有一架焗住泊去貨櫃碼頭嗰頭XD

上船啦~~

Reception位,廿四小時開放,操六國語言嘅工作人員,小薯編一上到船就係係咁同我Ni hao ni hao⋯⋯

歌詩達郵輪隸屬於歐洲郵輪嘉年華集團,每年接待2200萬旅客,當中歐洲客較多。 歌詩達每隻船都有自己嘅主題,例如時裝同古羅馬等,好盞鬼!而Costa Fontuna嘅主題就係「海上博物館」同「航海業」,不難發現船上擺放好多藝術品和名畫,同一啲航海用具、船隻模型等等。

餐廳門口就有模型啦~

船上嘅游泳池似足以前大學d common area,一堆堆遊客聚喺附近曬太陽或者開餐。而好有意大利特色好歡樂嘅係,游泳池會因應不同主題而有不同嘅裝飾,今日小薯編就撞正「白色主題」~

有人話坐郵輪係歎世界嘅代表,小薯編上到郵輪又真係見到巧多遊客好他條咁喺度又食又攤~等薯編介紹一下幸運號郵輪上面有咩好食有咩好玩先!

「薩瓦伯爵大酒吧」呢個地方又叫Heart of Ship,每晚會有特別活動同遊戲(例如BINGO)

郵輪常見的「另類遊戲地帶」!出咗公海先有得玩㗎~

另一個比較多人關心嘅就係住宿問題,幸運號房型適中,今次小薯編參觀了露台同不附露台兩款。

12994300_580454352135636_5896769456213599335_n

當然最有意式風味就係menu同美食,幸運號嘅意式午餐都幾好味,菜單極有意大利特色——即係用意大利文寫,大部分都係睇唔明嘅XDD 多得侍應哥哥的解說和幫助,成功點了菜✌🏻️想不到船上餐飲比得上羅馬的正宗意國菜,回想起也覺得好肚餓😂

腦細告訴我原來船上的餐飲是任食的,歌詩達郵輪的美食會是吸引我去上郵輪的原因~

紅蘿蔔忌廉湯

Baked Maccheroni Ferretto Palermitana style — 巴勒莫風格通心粉

主菜:(左)Chicken Giambonetto with mashed potato and cauliflower

(右)Pan fried Pangasius fillet with lemon butter, parsley potato and garden vegetables

甜品:Sorbet Melon

歌詩達擁有15艘在役的意大利籍郵輪,郵輪集團相當重視大中華區市場,將會喺2019至20年打造兩條亞洲新船。嚟緊七至十月會郵輪套餐,分別前往日韓同新馬,主推合家歡狂歡,有興趣朋友可以上返歌詩達郵輪官網睇返:

https://www.costachina.com/

🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸

😆 Facebook page或Instagram還有更多旅遊分享:

Instagram: @monka.ng

Facebook Page: Monka 莫嘉的漫遊地圖

🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s