克羅地亞 Croatia · 旅途小事

【克羅地亞】特備節目:街頭五雷轟頂狂野時速

現在時間係 凌晨 3時24分,五小時前,我上了往薩拉熱窩的巴士。

是咁的,根據計劃,今日去完十六湖國家公園後,我和鄭要折返克羅地亞首都薩格勒布 Zagreb,坐夜巴前往波斯尼亞的薩拉熱窩。

有鑑於前幾次坐長途巴士趕頭趕命又走巴的經歷,今次check定幾點有電車,食完晚餐諗住慢慢過去 ZOB 巴士總站拎行李啦,一出街發現人頭湧湧,呢個時候一波三折嘅事準備上演  

 

行到電車站,發現顯示牌一抽字,另一邊街頭又一直有大批人拎住蠟燭、口裡唸唸有詞咁向前行,心諗:有唔妥   

即刻拉左個路人阿叔問發生咩事,阿叔話有活動好多人上街,市內電車停駛兩小時。

18740728_779913745523028_6449335568940406888_n

好啦,無電車唯有落地行。沿路依舊一批批蠟燭人,我地就反方向急步行。呢個時候個天開始行雷閃電(係幾道好似哈利波特額頭嗰d),今朝出發前check過知道夜晚有雷暴警告,所以我地都無太大驚訝,只係再加快腳步。

點知,之後個天開始落雨。

Ok fine,開遮,再行快D。

點知,五分鐘之後個雨越落越大,一邊行雷轟轟轟轟轟,我地要趕車,幾個人喺薩格勒布高低不平水窪滿佈的大街上狂奔,行行下一架車駛過黎濺起成堆泥水;聽住D雷電一野轟落去隔離D草皮,呢十分鐘好漫長,真係以為會被雷劈死。

 

唉,濕 _ 哂,唔 _ 驚。

到幾經辛苦到左 ZOB,已經變左落湯雞,件外套擰得出水,鞋入面裝緊水。想像下四個喺大陸遊水落香港嘅偷渡客,exactly係咁嘅樣   然而仲未可以鬆懈,又要衝去拎行李,拎住行李爬去坐車,又被告知一定要print實體飛(因為要收集票尾)

距離開車時間只係淨返5分鐘,巴士司機叫我地去Ticket Office print飛,Wifi唔work無得send比ticket office,搞左一大輪,好彩最後都print到,而巴士司機都好好人咁等埋我地 T T

後續如何,我都未知。呢個時候我安坐在大巴上,望住外面橫風橫雨,大巴車起嘅泥水拍得住海洋公園下水禮,而自己揹住兩個袋好似乞衣咁,希望明天會更好嗚嗚。

後記:咁多次旅行都好少做到即時更新,今日破例因為過去四個鐘嘅經歷太經典,再唔打低驚自己唔記得。但太累了一覺訓天光,唔記得publish XD
後尾上網一search,發現原來琴日係一年一度的城市主保聖人節,無話好說 T T
目前人已在薩拉熱窩舊城區,安靜地等待我的早餐中
#toolong如果你read哂真係好有心
#如何育成難民般的Backpacker
#第一次Backpack已經搞成咁
#唔係講笑每況愈下一日比一日更似乞衣

🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸

😆 Facebook page或Instagram還有更多旅遊分享:

Instagram: @monka.ng

Facebook Page: Monka 莫嘉的漫遊地圖

🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s