莫嘉 在歐洲 · 德國 Deutschland

不會說德文,在德國連買日用品都有問題?

我在德國時到訪大城小鎮時,一定會到超市去,買點吃喝和手信超級省錢!在超級市場是最容易碰上言語不通的時候,想當初也是因為這樣而學習德文呢~

【 情景 1 :慕尼黑火車大站Hbf附近的Aldi 】

火車站附近有幾間大型連鎖超市,一到超市看到朱古力牌子「Ritter Sport」做特價,仲要有香港無嘅味,但架上得幾排,唯有問下職員…..

看來超級年輕的職員一聽就耍手擰頭表示唔識英文,之後講幾句疑似德文就走左去,最後我只係買到幾排特別口味sad……

13921077_627037090810695_4931364885410821512_n

【 情景 2 :瑞德邊境 德國小城 萊茵河畔威爾 】

經過上次「買不到朱古力慘劇」後,回港後下定決心去學德文😡 兩年後重返德國,不知道會發生什麼事呢?

德國超級市場售賣的產品很特別,去到萊茵河畔威爾的超市,見到一個充滿喜感的小豬頭,想買回去但又不知道是什麼東西,於是找了個職員阿姨問問。

我:呃呃…. Sprechen Sie Englisch? (請問您會英文嗎)

阿姨:(耍手擰頭)Nein nein⋯⋯⋯⋯

沒辦法了,無其他職員,硬著頭皮練下德文,問佢係咩黎啦😩😩😩

阿姨嘰哩咕嚕講一大堆德文,盡力用她的body language又同我握手又張開雙臂作歡迎狀,加埋少數聽得明嘅幾粒字,歸納出呢個豬頭係甜嘅、用來welcome客人嘅糖😂😂😂?!

(後來才發現,原來這豬頭是所謂的「Marzipan Pig 幸運豬糖果」,是德國新年傳統食物什麼的🐽

德文是德國的第一語言(廢話嘛XD)抱歉,認真地說一句,德文是歐洲第五大流通語言,是德國、奧地利、瑞士等十個熱門旅遊國家的官方語言。在國際大城市柏林,竟然會出現不懂德文就出事的情況,事實上,德國人生活真的少說外語。

但係咪唔識德文就出事?咁又未必🤔 而家Google translate有Offline dictionary download嘛😆 好彩Google 2016先出Off line版,唔係我=就無咗個學德文嘅機會🙆🏻🙆🏻

延伸閱讀:

《不會說德文,也能在德國逢凶化吉?》:https://goo.gl/mmj5PB

《不會說德文,連在餐廳點餐都有問題?》:https://goo.gl/an6jg3

🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸

覺得還不錯的話,我的Facebook page或Instagram還有更多旅遊分享,謝謝 😆

Instagram: @monka.ng

Facebook Page: 

🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s